Jesteś tutaj: Start Szkoła PUBLIKACJE Edukacja wczesnoszkolna Ogólnopolski Projekt "ŚNIADANIE DAJE MOC" w klasach I - III
Zdrowe odżywianie to bardzo ważny element w edukacji dzieci. Szczególne znaczenie ma śniadanie. To najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują sie podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.
Aby uświadomić to swoim uczniom, wdrożyć ich do przestrzegania 12 zasad zdrowego odżywiania i systematycznego spożywania śniadania wszystkie wychowawczynie klas I -III wraz ze swoimi klasami przystąpiły do
ogólnopolskiego projektu "Śniadanie Daje Moc".
Klasy 3A z p. Alicją Bławicką i 3B z p. Iwoną Duszeńko realizowały go pod nazwą "Jesień w słoiku zamknięta". W ramach zajęć dzieci rozmawiały o sposobach przechowywania owoców i warzyw w czasie zimy i robiły etykiety na przetwory. Dowiedziały się, jak dbać o własne zdrowie i jakie witaminy kryją się w owocach i warzywach.
Klasy 1A z p. Jolantą Midor i 2A z p. Małgorzatą Konieczną przez 2 tygodnie uczyły się jak jeść "Smacznie, zdrowo i kolorowo", bo tak nazwali swój projekt. Dzieci rozpoznawały warzywa wieloma zmysłami. Poznawały różne sposoby przetwarzania warzyw i ich rolę w zdrowym odżywianiu. Wykonywały plakaty, piramię zdrowego odżywiania i z pomocą nauczyciela przygotowywały soki przy użyciu sokowirówki.
Podsumowaniem cyklu zajęć było wspólne świętowanie 8 listopada Ogólnopolskiego Dnia "ŚNIADANIE DAJE MOC".
Wszyscy uczniowie klas młodszych spędziły ten dzień wyjątkowo i zdrowo.
Dwie klasy 1B z p. Agnieszką Podkowską i 3C z p. Joanną Rogalską w świetlicy szkolnej, przy pomocy rodziców, wspólnie przyrządzały śniadanie, a następnie wszyscy razem zjadali smakołyki przygotowane przez rodziców.
Klasy 1A i 2A miały w swoich klasach warsztaty kulinarne, podczas których samodzielnie przygotowywały zdrowe kanapki.
Dzieci pracując w grupach najpierw przygotowały sobie warsztat pracy, nauczyły się jak należy prawidłowo myć ręce, a następnie wykonywały zdrowe śniadanie. Na koniec, przy pięknie udekorowanych stołach, wspólnie je degustowały.
Klasy 3A i 3B również w ramach warsztatów kulinarnych w swoich klasach robiły tosty z dżemami i powidłami zrobionymi przez babcie i mamy. Dodatkiem do śniadania były smaczne i zdrowe owoce.
Po tak pracowicie i zdrowo spędzonym dniu chyba już żadne dziecko nie zapomni o zdrowym odżywianiu i śniadaniu!