Klasa 3 b, aby dowiedzieć się więcej o piernikach odwiedziła w dniu 7 grudnia Muzeum Ziemi Prudnickiej. Pracownicy muzeum podczas warsztatów zapoznali nas z historią powstawania pierników.
„Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach piernika unoszący się w całym domu .Poszukując historii piernika, na pierwsze o nim wzmianki natrafimy już w średniowiecznych zapiskach. Zwany był wtedy miodownikiem, a składał się głównie z miodu i grubo mielonej pszenicy. Jego obecna nazwa pochodzi od przypraw korzennych: cynamonu, kardamonu, anyżu, imbiru, goździków…”
Uczniowie sami za pomocą tradycyjnych drewnianych form mogli przygotowywać świąteczne pierniczki. Wszyscy pracowali jak mróweczki, a spod naszych paluszków powstawały prawdziwe dzieła sztuki.
W oczekiwaniu na wypiek udaliśmy się do galerii, gdzie obejrzeliśmy baśnie wyświetlane ze starego projektora, a lektorem była nasza koleżanka Zuzia.
Ten dzień upłynął w miłej i już świątecznej atmosferze.