Jesteś tutaj: Start Szkoła PUBLIKACJE Edukacja wczesnoszkolna Warsztaty kulinarne w 3 a - "święto pieroga"
Jedna z potraw wigilijnych to pierogi. Choć często goszczą one na naszych stołach, to te świąteczne, podane na wigilijną wieczerzę, mają swój niepowtarzalny smak.
Abyśmy sami mogli spróbować, jak się je wykonuje, nasza pani Jola Midor przygotowała dla nas warsztaty kulinarne. Dzień wcześniej dobraliśmy się w sześcioosobowe grupy i ustalili podział obowiązków. W czwartek rano wszyscy zjawiliśmy się wcześniej niż zwykle, bardzo podekscytowani. Ustawiliśmy stoliki, przygotowali potrzebne materiały, ubraliśmy fartuszki i czapki kucharskie oraz bardzo dokładnie umyliśmy ręce.
Praca nad pierogami zaczęła się od przygotowania przez naszą panią ciasta, następnie każdy dostał swój kawałek, który musiał rozwałkować, wykroić kółka, dodać farsz i skleić.
Wcale nie było to łatwe, ale wszyscy sprostali temu zadaniu. Pomagała nam w tym nasza pani i babcia Mikołaja pani Jola.
Kiedy wszystkie pierogi były gotowe i nasza pani zaczęła je gotować, my sprzątaliśmy i przygotowywaliśmy wystrój stołów do uroczystej degustacji, na którą zaprosiliśmy pana Dyrektora.
Pierogi były pyszne i wszystkim bardzo smakowały, a co najważniejsze żaden nie rozkleił się podczas gotowania.
Serdecznie dziękujemy naszej pani Joli za cudowne lekcje, a babci Mikołaja za pomoc. Uczniowie klasy 3a.