Akademia Młodego Kucharza to projekt edukacyjny adresowany do dzieci i młodzieży, którego głównym celem jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz przekazywanie cennych umiejętności kulinarnych przydatnych przez całe życie.
Klasa 1 b po festiwalowych emocjach udała się na warsztaty kulinarne. W Akademii Młodego Kucharza pod okiem wspaniałej koordynatorki p. Justyny dzieci samodzielnie przygotowywały zdrowe, wieloziarniste, marchewkowe bułeczki. Podczas warsztatów odbyła się również pogadanka o zdrowych składnikach, przyprawach, ich pochodzeniu, dając okazje do poznania nowych smaków i zapachów.
Dzieci na czas zajęć otrzymały składniki oraz śliczne fartuszki i wszystkie akcesoria niezbędne do gotowania. Na zakończenie zajęć mogły zjeść przygotowane przez siebie bułeczki i dostały przepisy, aby móc wspólnie z rodzicami przygotować podobną potrawę w domu.
Agnieszka Podkowska